EK: Riziko zavlečení ptačí chřipky do EU je nízké

23.08.2005
Evropská komise odmítla varování ruských úřadů před možným zavlečením nemoci do Evropy prostřednictvím migrujícího ptactva.

Podle Evropské komise rozmach ptačí chřipky v Rusku zatím nepředstavuje vážné riziko pro země Evropské unie. Unijní experti poukázali na to, že pravděpodobnost zavlečení choroby do členských zemí EU je velmi nízká. Před možným zavlečením nemoci do Evropy a na Blízký východ v pondělí varovaly ruské úřady.

„Naše analýzy ukazují, že riziko je nízké,“ uvedl mluvčí Evropské komise Philip Tod. Naopak Rusko se obává, že by se nemoc mohla šířit do Evropy a na Blízký východ s tím, jak budou ptáci na zimu migrovat ze Sibiře do teplejších oblastí.

Již od srpna je v EU zakázán dovoz kuřat, další drůbeže a souvisejících produktů z Ruska a Kazachstánu. Pro další ochranná opatření zatím podle Toda není důvod. „Komise cítí, že současná opatření jsou dostatečná pro to, aby se vyrovnala s hrozbou ptačí chřipky v Evropě,“ uvedl.

Tento postoj by se mohl podle Toda změnit v případě, že by členských států EU začala prosazovat přísnější ochranu. Dosud na hrozbu zareagovalo pouze Nizozemsko, které svým farmářům nařídilo, aby drůbež drželi v uzavřených prostorách.

Ve čtvrtek se v Bruselu kvůli ptačí chřipce sejdou experti na zvířecí choroby z ministerstev jednotlivých členských států. Diskutovat budou také možná omezení pro chovatele drůbeže, která se v jednotlivých zemích unie liší.

Sdílet tento příspěvek