Státy chtějí v prosinci shodu na prověrkách zahraničních investic

12.11.2018
Euroskop, čtk

Členské státy EU by se měly do konce letošního roku shodnout na pravidlech, která umožní prověrky přímých zahraničních investic v evropských zemích. Novinářům to po pátečním jednání unijních ministrů zodpovědných za otázky mezinárodního obchodu řekla ministryně hospodářství předsednického Rakouska Margarete Schramböcková.

Plán umožňující unijním zemím prověřovat z hlediska bezpečnosti a veřejného pořádku přímé investice ze zemí mimo unii předložila Evropská komise (EK) loni v září. Mechanismy, které podobné prověrky umožňují, má už nyní zavedena řada členských zemí bloku, včetně například Německa, Francie, Británie či Polska.

Jednání o této záležitosti bylo podle Schramböckové velmi konstruktivní. „Ne každý investor je investorem přátelským. Často mu jde o technologie či know-how. Je třeba, aby se členské státy mohly samy rozhodovat, kdo ovládá klíčové technologie,“ poznamenala ministryně. Také Rakousko už podobná opatření zavedlo a praxi její země by podle Schramböckové mohly převzít i další státy EU.

Vídeň přitom navrhuje, aby se prověrky netýkaly jen přímých zahraničních investic do klíčové evropské infrastruktury, ale třeba také do moderních technologických společností. „Nechceme Evropu uzavírat nebo omezovat svobodu vnitřního trhu, musíme chránit zásadní infrastrukturu,“ uvedla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek