Česko by podle Klause přivítalo Island v EU

23.08.2005

Prezident opět varoval před vytvářením byrokratického superstátu. Doufá v zesílení kooperace mezi členy i nečleny EU.

Ve svém oficiální řeči během státní návštěvy Islandu Václav Klaus zmínil, že není v této zemi poprvé. V roce 1990 po pádu komunistického režimu navštívil již Island jako ministr financí Československa a v roce 1997 zde byl jako premiér České republiky. Zmínil se, že rovněž mnohokrát vstoupil na islandskou půdu při svých cestách do Severní Ameriky a je si důvěrně blízký s letištěm Keflavik.

Pochválil rovněž Island jako zemi překrásné přírody a mořeplavců, kteří dávno před Kolumbem objevili Ameriku. Přiznal se ke svému obdivu k islandským ságám a moderní islandské literatuře, jak uvedl, která je Čechům tolik blízká .

Zmínil partnerství obou zemí ve vojenském svazku NATO. Podtrhl, že vztahy obou zemí se v poslední době zintensivněly a oba partneři si mají mnohé co nabídnout. Vyzdvihl ekonomický růst naší země a že Česko je aktraktivní pro zahraniční investory. „Doufám, že evropská integrace přinese zesilující kooperaci jak mezi zeměmi EU, tak i dalšími mimo ni,“ řekl Václav Klaus. Upozornil, že „bychom neměli riskovat dle nadměrných ambicí – uměle vytvořených za zády občanů – vytvářejících z Evropy superstát, který je založen na byrokratických regulacích“. „Doufám, že současná diskuse v Evropě to (kooperaci – pozn. red.) umožní. Je to v zájmu obou našich zemí,“ dodal Václav Klaus.

Agentura ČTK uvedla , že náš prezident po setkání s islandským premiérem Halldórem Ásgrímssonem mimo jiné uvedl, že Česká republika by uvítala, kdyby byl Island členem EU. „Určitě bychom hlasovali pro,“ řekl novinářům.

Island o vstup do EU dosud nepožádal, je ale členem Evropského hospodářského prostoru. Ten tvoří vedle členských států EU ještě tři vyspělé západní země Island, Norsko a Lichtenštejnsko. „To podle mého názoru vede k tomu, že (Islanďané) mají všechny výhody, které z toho plynou, a nemají náklady, které ještě s sebou navíc přináší členství,“ uvedl Klaus, který je na Islandu na státní návštěvě.

Islanďané si jsou podle něj dobře vědomi toho, že v otázce vstupu do unie „mají volbu“. „Vysvětloval jsem panu předsedovi vlády, že pro Českou republiku to nebyla volba, ale nezbytnost,“ dodal Klaus.

Již v pondělí Klaus v Reykjavíku zopakoval, že s radostí uvítal výsledek referend ve Francii a Nizozemsku, v nichž tyto země odmítly přijetí společné evropské ústavy. Podle Klause dal negativní výsledek všelidových hlasování impulz k debatě uvnitř EU, která je nezbytná.

Sdílet tento příspěvek