Plánovaná schůzka s Íránem byla zrušena

24.08.2005
Představitelé Francie, Velké Británie a Německa zrušili svou schůzku s Íránem, která byly naplánovány na 31.srpna a měl na ní být diskutován íránský jaderný program.

Představitelé Francie, Velké Británie a Německa zrušili svou schůzku s Íránem, která byla naplánována na 31.srpna a měl na ní být diskutován íránský jaderný program. Státy k takovému kroku přikročily z důvodu toho, že se Írán rozhodl neakceptovat výzvu, aby neobnovoval obohacování uranu. Porušil tak dohodu z roku 2004 uzavřenou v Paříži o íránských politických a ekonomických, kterou bylo íránské obohacování uranu zastaveno.

Krach rozhovorů může znamenat tvrdší postup vyjednávání s blízkovýchodní zemí, které požadují USA. Zároveň se zřejmě stane pravděpodobnější uplatnění doporučení Rady bezpečnost OSN, jež navrhlo uvalení ekonomických sankcí proti Íránu. Mluvčí francouzského Ministerstva zahraničí Jean-Baptiste Mattei ovšem uvedl, že rozhodnutí zrušit schůzku 31. srpna neznamená ukončení kontaktů s Íránem.

Íránští představitelé znovu zopakovali, že jaderným program není využíván k výrobě jaderných zbraní, ale je určen k výrobě jaderné energie. Krok tří významných členů EU považují za „znemožnění uznání íránského mírového jaderného programu.“

„Na jednání v Ženevě jsme třem evropským ministrům uvedli jasně, že evropský návrh zakazující íránské právo na obohacování uranu bude zamítnut a jaderný provoz v Isfahánu bude obnoven,“ uvedl íránský vyjednavač Hossein Moussavian. Teherán také uvítal zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která zdůraznila, že obohacený uran nalezený nedávno experty v Íránu nepochází z tajného armádního programu na výrobu jaderných zbraní.

Zpráva je ovšem kritizována americkými představiteli, kteří tvrdí, že Írán pracuje na výrobě jaderných zbraní.

Sdílet tento příspěvek