USA vyzvaly Evropu k větší podpoře Ukrajiny a tlaku na Rusko

28.11.2018
Euroskop, čtk

Spojené státy vyzvaly své evropské spojence k větší pomoci Ukrajině v jejím boji proti agresivní politice Ruska. Ministerstvo zahraničí USA v úterý upozornilo na potřebu tvrdšího prosazování evropských protiruských sankcí a doporučilo přehodnotit podporu, kterou Evropa poskytuje budování plynovodu Nord Stream 2.

„Mnoho států vyhlásilo sankce proti Rusku za jeho chování na ukrajinském Krymu. Ne všechny tyto sankce se ale plně uplatňují. To je jedna z věcí, v nichž by Evropa mohla udělat víc,“ prohlásila na tiskové konferenci ministerská mluvčí Heather Nauertová.

Evropské země by měly poskytovat Ukrajině větší podporu, uvedla dále. „Spojené státy Ukrajinu silně podporují a chtěli bychom, aby i ostatní země udělaly více,“ konstatovala Nauertová.

Mnoho slov podle mluvčí mezi USA a Evropou také padlo o plynovodu Nord Stream 2, který má přivést ruský plyn do Evropy mimo ukrajinské území. Druhá větev plynovodu směřujícího do Německa vyvolala tvrdý odpor Ukrajiny, ale také kritiku Polska a dalších zemí. Spojené státy nedávno varovaly, že by mohly uvalit sankce na společnosti, které se na stavbě plynovodu Nord Stream 2 podílejí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek