Německý vicekancléř chce pro EU stálý mandát v OSN

28.11.2018
Euroskop, čtk

Německý vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz navrhl přeměnit francouzské stálé členství v Radě bezpečnosti OSN na mandát Evropské unie. Scholz to prohlásil při dnešní přednášce o budoucnosti Evropy na berlínské Humboldtově univerzitě.

„Uvědomuji si, že bez přesvědčení Paříže se to neobejde, ale byl by to odvážný a chytrý krok,“ řekl Scholz. Jako bolestné, že se Francie vzdá významného postu, by se podle vicekancléřových představ mohla Paříž stát trvalým velvyslancem EU při OSN.

O reformě OSN a především jeho vrcholného orgánu – Rady bezpečnosti – se debatuje dlouhodobě, dosud ale nedošlo k žádným změnám, které by podle kritiků současného uspořádání lépe odpovídaly nynější geopolitické situaci.

Patnáctičlennou RB OSN tvoří pětice stálých členů, kterými jsou Čína, Rusko, Francie, Británie a USA. V Radě zasedá ještě deset nestálých členů s dvouletým mandátem, které vybírá Valné shromáždění OSN. Skutečná politická váha ale spočívá ve stálém mandátu, který zahrnuje neomezené právo veta, což umožňuje zablokovat jakékoli rozhodnutí RB OSN.

Scholz v projevu prohlásil, že hlavním německým národním zájmem je Evropa. „Pokud chce EU ve světě takřka deseti miliard lidí hájit své zájmy a své hodnoty, musí být jednotná, silná a suverénní,“ řekl. Uvedl také, že Evropská unie musí být více politická. „Klíčové výzvy EU vyžadují politické debaty a politická rozhodnutí, nikoli pouze úpravy ekonomických procesů,“ řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek