Eurokomisař vyzval Kosovo, aby zrušilo cla na srbské zboží

04.12.2018
Euroskop, čtk

Eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn vyzval kosovskou vládu, aby zrušila nedávno oznámené stoprocentní zvýšení cla na dovoz zboží ze Srbska a z Bosny a Hercegoviny. Hahn včera jednal v Bělehradu se srbským prezidentem Aleksandrem Vučičem a následně se přesunul do Prištiny na setkání s tamními představiteli, napsala agentura AP.

Ještě v Srbsku Hahn na twitteru napsal, že má v plánu vyzvat kosovské představitele, aby „odblokovali regionální spolupráci a obchod“, a zdůraznil potřebu dialogu.

Kosovský kabinet v listopadu s okamžitou platností zvýšil na sto procent clo na zboží dovážené ze Srbska a Bosny a Hercegoviny. Vicepremiér Enver Hoxhaj opatření zdůvodnil „agresivní kampaní (Srbska) proti Kosovu“.

Zjevně se jednalo o odvetu Prištiny za to, že Kosovo předtím nebylo v Dubaji přijato za člena Interpolu, o což se Bělehrad intenzivně zasazoval. Také Bosna hlasovala proti kosovskému členství. Předseda kosovské vlády Ramush Haradinaj následně, pokud jde o Bělehrad, prohlásil, že opatření bude platit, dokud Srbsko neuzná nezávislost Kosova.

Napjaté vztahy Kosova a Srbska

Jak Hahn nyní prohlásil, Evropská unie je uvalením cel „zklamaná“ a považuje ho za „nepřijatelné“ a odporující zásadám regionální spolupráce, která je prvním krokem směrem k členství v EU. „Podkopává to veškerou dobrou práci, která byla vykonaná, a má to negativní dopad na celý region,“ řekl eurokomisař.

Kosovský premiér po setkání s Hahnem uvedl, že jeho vláda „byla povinna učinit tento krok v reakci na neustálé překážky, které Srbsko pro Kosovo vytváří a vytvářelo“. Jak dodal, clo se nevztahuje na humanitární dary přicházející ze Srbska a z Bosny.

Kosovští Albánci, kteří tvoří drtivou většinu obyvatelstva Kosova, vyhlásili v roce 2008 jednostranně nezávislost této bývalé jihosrbské autonomní oblasti. Normalizace vztahů Prištiny a Bělehradu je klíčovým předpokladem pro získání členství v EU. V roce 2013 se Srbsko a Kosovo zavázaly, že spolu budou pod záštitou EU jednat. Rozhovory ale nyní opět uvázly na mrtvém bodě. Srbští představitelé tvrdí, že jsou připraveni vrátit se k jednacímu stolu, jakmile Kosovo zruší cla na srbské zboží.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek