USA podpoří vstup Turecka do Evropské unie

25.08.2005

Spojené státy slíbily Turecku, že mu budou pomáhat plnit podmínky v jeho úsilí vstoupit do Evropské unie.

Spojené státy slíbily Turecku, že mu budou pomáhat plnit podmínky v jeho úsilí vstoupit do Evropské unie. Uvedlo to americké ministerstvo zahraničí. V prohlášení, ze kterého citovala agentura AP, ministerstvo ocenilo dosavadní pokroky Ankary v posilování demokracie v zemi.

„Turecko v posledních letech obdivuhodně pokročilo v demokratizaci a otázkách lidských práv, jak ostatně odráží rozhodnutí Evropské unie zaručit Turecku termín k zahájení přístupových unijních rozhovorů,“ usoudilo ministerstvo.
USA dlouhodobě podporují demokratizační úsilí Turecka na jeho cestě k EU. „Chválíme turecké úřady a turecký lid za jejich odhodlané úsilí a budeme dále podporovat Turecko, aby tento proces pokračoval,“ zdůraznili autoři prohlášení, které podle AP reaguje především na novou vstřícnost Ankary vůči kurdské menšině v zemi.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan nedávno připustil, že tvrdý přístup jeho země vůči kurdskému obyvatelstvu v jihovýchodním Turecku byl chybný. Slíbil, že jeho vláda bude investovat do školství, bydlení a zdravotní péče Kurdů, kteří tvoří pětinu ze 72 milionů obyvatel Turecka.

EU slíbila zahájit vstupní rozhovory s Tureckem 3. října. Francie a některé další země se však nyní podle všeho snaží tento termín odložit. Podle pozorovatelů reagují hlavně na skutečnost, že podle průzkumů je většina obyvatel zemí EU proti integraci islámského Turecka do unie.
Již dříve se v EU ozývaly hlasy, že případný vstup Turecka posílí vliv USA v Evropě, protože Ankara a Washington patří k tradičním blízkým partnerům na mezinárodní scéně. Turecko jako člen NATO je především letitou oporou bezpečnostní politiky USA v oblasti.

Sdílet tento příspěvek