Ministři budou diskutovat o napětí v Azovském moři

10.12.2018
Úřad vlády

Ministři zahraničních věcí členských zemí EU budou na okraji svého zasedání Bruselu obědvat se svým ukrajinským protějškem P. Klimkinem. Ukrajinský ministr bude informovat o aktuálním vyostření vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem po ozbrojeném námořním incidentu poblíž Kerčské úžiny. Vedle napětí v Azovském moři bude tématem neformálního jednání také bezpečnostní situace na okupovaném Krymském poloostrově a na východě Ukrajiny, kde Ruskem podporované jednotky vedou ozbrojené protivládní povstání.

Ministři by společně měli diskutovat o možnostech snížení napětí a zabránění opakování podobných incidentů a také o posílení odolnosti Ukrajiny vůči vnějším hrozbám, včetně dodávek vojenské techniky.

V reakci na ruskou agresi v Azovském moři EU vydala prohlášení Vysoké představitelky F. Mogheriniové, v němž použití síly ze strany Ruska označila za nepřijatelné.

ČR tento incident, jakož i ruskou anexi Krymu a vývoj situace na východě Ukrajiny považuje za bezprecedentní porušení mezinárodního práva a hrozbu pro mír a stabilitu v Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek