Evropský parlament schválil obchodní dohodu s Japonskem

12.12.2018
Euroskop, čtk

Evropský parlament (EP) dnes schválil obchodní dohodu s Japonskem, která je nejrozsáhlejší smlouvou o volném obchodu, jakou kdy unie uzavřela. Pakt, který odstraní téměř všechna cla ve vzájemném obchodu a zahrne zhruba třetinu globálního hrubého domácího produktu (HDP) a 600 milionů lidí, podpořila výrazná většina poslanců. Pokud dohodu ratifikují ministři členských zemí, mohla by vstoupit v platnost začátkem února.

Poslanci podpořili smlouvu, kterou lídři EU a Japonska podepsali po dlouhém vyjednávání letos v červenci. Pro její přijetí se dnes vyslovilo 474 členů EP, proti jich hlasovalo 152.

Zastánci dohody vyzdvihují fakt, že podpoří hospodářský růst a tvorbu pracovních míst. Kritici nejen z řad europoslanců se naproti tomu obávají, že povede k oslabení norem pro ochranu životního prostředí a spotřebitelů v unii. Firmy z EU v současnosti vyvážejí do Japonska zboží a služby v hodnotě přes 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč) ročně.

Europarlament dnes schválil rovněž dohodu o strategickém partnerství mezi unií a Japonskem, jejímž cílem je rozšířit spolupráci i do oblastí mimo obchod. Týkat by se měla například školství, výzkumu a vývoje či boje proti klimatickým změnám a terorismu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek