Merkelová: Rusko si nemůže nárokovat celé Azovské moře

12.12.2018
Euroskop, čtk

Německo se bude zasazovat za prodloužení protiruských sankcí, řekla dnes kancléřka Angela Merkelová (CDU) parlamentu, kde čelila dotazům poslanců. Spolková republika podle ní nemůže přijmout, aby si Azovské moře nárokovalo jen Rusko. V Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem se v listopadu odehrál incident, při němž Rusko zadrželo tři ukrajinské lodě a 24 námořníků.

Zodpovědnost za to, že se zhoršila situace v Kerčském průlivu, dala Merkelová už koncem listopadu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Politika, s nímž od té doby několikrát hovořila, vyzvala k okamžitému propuštění ukrajinských námořníků. Tento požadavek šéfka německé vlády zopakovala i dnes.

„Problém je v tom, že jsme znepokojeni chováním Ruska a že nemůžeme přijmout, aby si Rusko fakticky nárokovalo Azovské moře,“ uvedla také.

Putin ji prý sice ujistil, že by v oblasti měla být možná „rozumná“ námořní doprava, slova ale podle Merkelové musejí následovat činy. Už dříve kancléřka vyjádřila obavu, aby města jako třeba ukrajinský přístav Mariupol nebyla odříznuta od světa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek