Odborníci EU: Balkánu hrozí ptačí chřipka

26.08.2005
Ptáci migrující na zimu ze Sibiře mohou zavléct na Balkán nebezpečnou ptačí chřipku, varovali včera na své konferenci experti Evropské unie.

Ptáci migrující na zimu ze Sibiře mohou zavléct na Balkán nebezpečnou ptačí chřipku, varovali včera na své konferenci experti Evropské unie. K Černému moři, do Bulharska a Rumunska přilétají každý rok milióny sibiřských ptáků. Právě tato oblast by se mohla stát branou pro šíření smrtícího ptačího viru do Evropy.
„Vzhledem k tradičním trasám ptáků je vysoce pravděpodobné, že virus se bude dále šířit,“ řekl agentuře Reuters Samuel Jutzi, ředitel agentury OSN pověřené monitorováním ptačí chřipky.

Zavlečení chřipky na Balkán je podle něj otázkou několika měsíců. „Je to pro nás zásadní hrozba,“ dodal Jutzi. Experti se také shodli na tom, že zakazovat venkovní výběh drůbeže v Evropě není nutné, protože riziko rozšíření ptačí chřipky z Ruska je pouze malé. Evropská komise, která setkání expertů předsedala, požádala členské země, aby posílily monitorování ptačích hejn. „Komise požádala členské státy, aby zvýšily dohled a vyčlenily k tomu potřebné finance,“ uvedla komise. O konkrétních částkách její sdělení nemluvilo.

EU bude nyní dělat testy u migrující divoké drůbeže a povzbudí farmáře ke zvýšení biologické ochrany. Prověří rovněž dosavadní plány postupu při vypuknutí epidemie. Komise rovněž vyzvala k přísné kontrole hranic, aby se zabránilo dovozu nakažené drůbeže.

Sdílet tento příspěvek