EU vyzývá USA ke jmenování ombudsmana kvůli ochraně dat

19.12.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie požaduje, aby Spojené státy do konce února příštího roku obsadily pozici ombudsmana, jehož úkolem bude přijímat a řešit případné stížnosti evropských občanů na způsob, jakým USA nakládají s jejich osobními daty. Vyplývá to z druhé zprávy o fungování dohody označované jako Štít EU-USA na ochranu soukromí. Zprávu dnes vydala Evropská komise.

Dohoda má za cíl chránit osobní údaje osob v EU předávané společnostem v USA ke komerčním účelům. Určuje také, jakým způsobem se mají chovat firmy, které s těmito daty pracují. Letošní zpráva Komise konstatuje, že Spojené státy zajišťují osobním datům občanů EU dostatečnou ochranu.

„Certifikováno bylo 3850 společností, včetně firem jako je Google, Microsoft a IBM,“ sdělil místopředseda Komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip. „Nyní očekáváme, že naši američtí partneři jmenují ombudsmana na plný úvazek, abychom zajistili, že vztahy EU a USA v oblasti ochrany dat jsou zcela důvěryhodné,“ dodal.

Ke zřízení a především k obsazení funkce tohoto ombudsmana se USA zavázaly již při podpisu dohody v roce 2016. K tomuto kroku Spojené státy opakovaně vyzývala i komisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek