Chirac je nespokojen s postojem Turecka ke Kypru

26.08.2005

Postoj Turecka ke Kypru podle něj neodpovídá tomu, co se očekává od kandidáta členství v Evropské unii.

Francouzský prezident Jacques Chirac dnes řekl, že postoj Turecka ke Kypru neodpovídá tomu, co se očekává od kandidáta členství v Evropské unii. V rozhovoru s předsedou Evropské komise Josém Barrosem v Paříži také prohlásil, že Francie o tom chce jednat se svými partnery v unii. Po jednání to oznámil prezidentův mluvčí.

Chirakovu nespokojenost vyvolala deklarace, kterou Turecko v červenci připojilo k protokolu, jímž rozšiřuje svou celní unii s původní EU i na jejích deset nových členů včetně Kypru. V deklaraci totiž uvedlo, že to neznamená uznání Kyperské republiky, tedy řecké části ostrova.
Francouzský prezident řekl, že tato deklarace vyvolává politické a právní problémy a že Francie o ní chce s partnery jednat.

Po podpisu turecké deklaraci Evropská komise oznámila, že přezkoumá, zda to není právní překážka pro zahájení jednání. Francouzský premiér Dominique de Villepin pak řekl, že považuje za nemyslitelné začít jednání o vstupu se zemí, která neuznává všech 25 členských států unie.

Turecko zatím uznává jen Severokyperskou tureckou republiku, která byla vyhlášena v roce 1983 na Turky obývané severní třetině ostrova, obsazené tureckou armádou v roce 1975. Turecko tak tehdy reagovalo na pokus o převrat nacionalistických kyperských Řeků, kteří chtěli připojit ostrov k Řecku.
Většina Francouzů vstup Turecka do unie odmítá. To byl také jeden z prvků, které přispěly k odmítnutí navrhované ústavy EU v květnovém francouzském referendu. Chirac se vyslovoval pro zahájení přístupových jednání s ním. Dodával ovšem, že to pro Turecko neznamená jistotu vstupu.

Sdílet tento příspěvek