EU uvalila sankce na dva pracovníky íránské tajné služby

09.01.2019
Euroskop, čtk

Na dva íránské zpravodajské důstojníky a část jejich tajné služby míří sankce, o kterých podle informací ČTK z diplomatických zdrojů včera rozhodla EU. Zmrazení jejich evropského majetku a zákaz cest do Unie je odpovědí na údajné pokusy íránských zpravodajců o útoky proti představitelům exilové opozice v Dánsku a ve Francii. Podle diplomatů se jedná také o velmi silný politický signál v době, kdy se EU zároveň snaží zachovat jadernou dohodu s Teheránem. Íránský ministr zahraničí v reakci sdělil, že rozhodnutí o sankcích Evropu nezbavuje odpovědnosti za to, že poskytuje útočiště teroristům.

Rozhodnutí EU, které je vzhledem ke zpravodajské službě třetího státu podle diplomatů zřejmě bezprecedentní, uvítal dánský ministr zahraničí Anders Samuelsen. „Zakročili jsme a útoku v Dánsku na Íránce, kteří tam žijí, jsme zabránili,“ upozornil. Kodaň podle něj před tím, než se s žádostí o uvalení sankčních opatření obrátila na své evropské partnery, zveřejnila všechny výsledky policejního vyšetřování.

Dánské ministerstvo zahraničí oba Íránce jmenovalo jako náměstka ministra tajných služeb Saída Hášemího Moghadama a Asadolláha Asadího, což je ve Vídni působící diplomat. První z nich je v Íránu, druhý byl loni zadržen v Německu a předán Belgii.

Aktivity íránských tajných služeb

Dánská tajná služba v říjnu oznámila, že íránská rozvědka plánovala na dánském území atentát, jehož terčem měl být íránský opoziční aktivista, vůdce dánské pobočky Arabského bojového hnutí za osvobození Ahvázu (ASMLA), které usiluje o vytvoření nezávislého státu na jihozápadě Íránu. Už loni v létě byli v Belgii zadrženi dva lidé, kteří měli chystat útok na rozsáhlé setkání představitelů íránské opozice ve Francii.

Unijní krok včera podpořilo také Nizozemsko. Jeho ministr zahraničí Stef Blok oznámil, že místní tajná služba má silné signály o zapojení íránských služeb do vražd dvou nizozemských občanů íránského původu v letech 2015 a 2017.

Šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf na rozhodnutí EU reagoval na twiteru poukazem na to, že Evropa chrání teroristy. „Evropané, včetně Dánska, Nizozemska a Francie poskytují útočiště MEK,“ napsal s použitím zkratky pro opoziční íránskou organizaci Lidové modžáhedové. Tuto skupinu původně řadily k teroristickým organizacím USA, Kanada i EU, ale později – Evropská unie v roce 2009 – skupinu z této kategorie vyškrtly. Nyní ji za teroristickou kromě Íránu považuje ještě Irák.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek