Unie vyzvala Kosovo ke zrušení speciálního cla na srbské zboží

09.01.2019
Euroskop, čtk

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová včera vyzvala kosovskou vládu, aby zrušila nedávné stoprocentní zvýšení cla na dovoz srbského zboží. Učinila tak při jednání s týmem kosovských vyjednávačů pro dialog se Srbskem, který minulý měsíc jmenoval kosovský parlament. Mogheriniová také vyzvala obě země k brzkému uzavření „právně závazné dohody o úplné normalizaci vztahů“, uvedla na svých webových stránkách rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa.

Stoprocentní clo na zboží dovážené ze Srbska a Bosny a Hercegoviny zavedlo Kosovo loni v listopadu poté, co obě země byly proti přijetí Kosova do mezinárodní policejní organizace Interpol na jejím výročním zasedání v Dubaji. „Celní tarify jsou jediným nástrojem, kterým může kosovská zahraniční politika vytvářet tlak na Srbsko,“ řekl po setkání s Mogheriniovou vyjednávač Shpend Ahmeti.

Oficiální statistiky uvádějí, že Srbsko před zavedením odvetných kosovských cel vyváželo ročně do Kosova zboží za 440 mil. eur (11,28 mld. korun), od loňského listopadu ale klesl srbský vývoz prakticky na nulu.

Federica Mogheriniová již loni zvýšení cel kritizovala, neboť Kosovo jimi podle ní porušilo ducha asociační dohody s EU. Předseda kosovské vlády Ramush Haradinaj tehdy ovšem ultimativně prohlásil, že nové tarify budou platit, dokud Srbsko neuzná nezávislost Kosova.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek