Migrační smlouva s Tureckem dle Merkelové nefunguje, jak by měla

14.01.2019
Euroskop, čtk

Dohoda mezi EU a Tureckem z roku 2016, která měla zarazit tok migrantů, nefunguje, jak by měla. Řekla to v pátek na závěr své dvoudenní návštěvy Řecka německá kancléřka Angela Merkelová. Kritizovala také Atény za to, že nedostatečně deportují migranty. Informovala o tom agentura Reuters.

EU dohodu s Ankarou uzavřela ve snaze zastavit migrační tok přes Turecko a Řecko, který od roku 2015 vyústil v příchod více než milionu lidí do Evropy, většinou do Německa. Migrant, který se do Řecka dostane z Turecka a nesplňuje podmínky udělení azylu, má být podle dohody vrácen zpět do Turecka. Za každého Syřana vráceného z řeckých ostrovů do Turecka má být jeden Syřan přesídlen do EU, napsala o dohodě agentura Reuters.

„Bohužel to nefunguje, jak by mělo,“ reagovala Merkelová na otázky studentů německé školy v Aténách. „A z toho důvodu se vyhrotila situace na řeckých ostrovech,“ dodala. Například v táboře Moria na ostrově Lesbos nyní žije asi 5700 lidí včetně 1800 dětí, i když kapacitu má jen pro 3100 stálých obyvatel. Na 2700 lidí i v chladném počasí musí přebývat ve stanech.

„Řecký právní systém je velmi komplikovaný a posílání zpět (migrantů do Turecka) jaksi nefunguje,“ řekla německá kancléřka studentům. „Každý ví, že jakmile je člověk na řeckém ostrově, může se dostat na pevninu, a jakmile je na pevnině, může se nějak dostat do Německa, Švédska, Rakouska nebo jinam, takže tím podporujeme nelegální migraci,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek