Komisař slíbil východisko ze sporu o čínský textil

30.08.2005
Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson včera před novináři přislíbil východisko ze sporu o dovoz kolem osmdesáti miliónů kusů čínských svršků, které jsou zadržovány v evropských přístavech.

Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson včera před novináři přislíbil východisko ze sporu o dovoz kolem osmdesáti miliónů kusů čínských svršků, které jsou zadržovány v evropských přístavech.
Podrobnosti chystaného návrhu však neprozradil, nejprve jej míní předložit kolegům v Evropské komisi a zástupcům pětadvaceti členských zemí Evropské unie.

„Pokud komise a pětadvacítka mé návrhy schválí, situace se vyřeší. Ale nerozhoduji sám. Dospějeme-li k dohodě, veškeré zboží bude moci být uvolněno pro trh,“ řekl Mandelson. Dodal, že východiska je záhodno dosáhnout co nejdříve, ale žádný termín není stanoven.
Kromě souhlasu Evropské komise a kvalifikované většiny členských států je zapotřebí i spolupráce čínské strany.
Komisař zdůraznil, že každopádně míní zachovat červnovou dohodu s Pekingem o omezení růstu vývozu čínského textilu do Evropské unie v jednotlivých kategoriích o osm až dvanáct procent.

Doplatit by však na ni neměli ani dovozci a maloobchodníci, kteří stačili smluvně dohodnout dodávky nového zboží ještě dříve, než dohoda vstoupila v platnost. Toto zboží – desítky miliónů svetrů, kalhot a podprsenek – nyní uvázlo u celních kontrol, protože limity na letošní rok jsou již vyčerpány.
Mandelsonův návrh by podle kuloárních informací mohl spočívat ve využití limitů, původně určených pro příští a přespříští rok, anebo v přesunu limitů mezi jednotlivými kategoriemi zboží.

Čína od začátku letošního roku zaplavuje globální trh levným textilem. Od prvního ledna totiž neplatí systém kvót, podle kterého se obchod řídil desítky let.
Na prudký růst dovozu čínského zboží až o stovky procent oproti loňskému roku unie zareagovala hrozbou restrikcí, ale Peking nakonec dal přednost dohodě, že sám omezí růst vývozu.
Komisař Mandelson musí balancovat mezi požadavky na ochranu trhu, po kterých volají textilky v unii, a stížnostmi prodejců.

Na volání textilek slyší členské státy hlavně z jihu Evropské unie, zatímco severní křídlo bere více v potaz zájmy obchodníků a spotřebitelů.

Sdílet tento příspěvek