Komise zveřejnila návrhy mandátů pro obchodní jednání s USA

18.01.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise dnes členským zemím EU nabídla návrhy dvou mandátů pro budoucí obchodní jednání se Spojenými státy. Komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová uvedla, že souhlas států s texty Komisi umožní posunout dál vyjednávání s USA o odstranění cel na průmyslové zboží tak, jak se na tom loni v červenci domluvili předseda Komise Jean-Claude Juncker a americký prezident Donald Trump.

Právě eliminace cel se týká první z mandátů. Druhý se zabývá takzvaným hodnocením konformity, potřebným pro odstranění administrativních bariér vzájemného obchodu, například pro vzájemné uznávání technických požadavků.

„Doufáme, že členské země to schválí a budeme tak po měsících přípravných rozhovorů moci spustit oficiální jednání,“ řekla Malmströmová. Americké straně podle ní ale EU opakovaně připomíná, že loňská dohoda Junckera s Tuskem předpokládá, že Spojené státy neuvalí nová cla, která by se dotkla evropského automobilového průmyslu.

„To by naši spolupráci poškodilo. Pokud se tak stane, tak jsme velmi pokročili v přípravě seznamu našich vyrovnávacích opatření,“ podotkla komisařka. Nová reakce by podle ní měla větší rozměry než podobný krok v minulosti.

Reakce na krach TTIP

Podle Malmströmové je jasné, že případná dohoda nebude „klasickou smlouvou o volném obchodu“, bude však odpovídat loňské dohodě na nejvyšší úrovni.

Obě strany o „omezené, ale významné“ dohodě o clech na průmyslové zboží diskutují poté, co fakticky pod stůl spadly roky práce na smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Podle komisařky má nový dokument k podobnému partnerství daleko. Evropská strana odmítá, že by se domluva měla rozšířit také na zemědělskou produkci; takové požadavky v posledních dnech zaznívají ze Spojených států.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek