Unie hodlá výrazněji podpořit hospodářský rozvoj v Africe

23.01.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie hodlá intenzivněji pomáhat hospodářskému rozvoji zemí Afriky, včetně snahy zajistit rozsáhlejší soukromé investice na kontinentě, který je pro EU z mnoha důvodů klíčový. Po prvním společném jednání ministrů zahraničí zemí EU a států Africké unie to včera novinářům řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Připomněla, že Komise už loni na podzim navrhla vznik euro-africké aliance pro udržitelné investice a zaměstnanost. „Afrika jednoznačně potřebuje více soukromých investic, aby dokázala zajistit práci pro svou rostoucí mladou populaci,“ podotkla Mogheriniová.

EU dlouhodobě usiluje o to, nabídnout pomocí hospodářského rozvoje Afričanům alternativu k migraci do jiných zemí, často právě evropských.

Vznik nových pracovních míst

Loni v září komise představila plán, který by měl v příštích pěti letech umožnit, aby v Africe vzniklo až deset milionů pracovních míst. Podobně jako v takzvaném Junckerově investičním plánu, kterým se Komise snažila v minulých letech rozhýbat ekonomiku EU, by také v Africe kombinace grantů, úvěrů a záruk zásadním způsobem snížila rizika pro soukromé investiční projekty.

„Jde to ruku v ruce s kroky na africké straně, které zlepšují tamní podnikatelské prostředí,“ uvedla Mogheriniová.

Ministr zahraničí afrického státu Rwanda Richard Sezibera zdůraznil význam spolupráce mezi EU a Africkou unií na světových fórech. „Dospěli jsme jako kontinent a také naše partnerství musí dospět. Dnes jsme vstoupili na novou cestu a budeme koordinovat své odpovědi na celosvětové výzvy,“ prohlásil.

Petříček: Potenciál Afriky roste

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček po schůzce novinářům řekl, že první setkání ministrů zahraničí obou stran signalizuje rostoucí význam Afriky pro Evropu.

„Je to kontinent, který má řadu problémů, ale také obrovský potenciál v oblasti obchodu, investic. My bychom chtěli urychlit naplňování investičního plánu pro Afriku a také více přispívat ke stabilitě a bezpečnosti v klíčových regionech, například v Sahelu,“ uvedl. Připomněl, že Česká republika je aktivní v rámci výcvikové mise EU v Mali a své působení by mohla i rozšířit.

Podle odhadů by měl do roku 2050 počet obyvatel Afriky stoupnout na 2,5 miliardy z nynějších zhruba 1,2 miliardy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek