Ukrajina poprvé vyvezla svůj zemní plyn do EU, na Slovensko

31.01.2019
Euroskop, čtk

Ukrajinská společnost TAS Energija Krajini poprvé vyvezla ukrajinský zemní plyn do některé ze zemí Evropské unie. Cílovou zemí testovací dodávky v objemu 5000 metrů krychlových plynu bylo Slovensko. S odkazem na vyjádření vedení firmy o tom dnes informoval deník Ukrajinska pravda.

Relativně malá dodávka, jejímž adresátem byla společnost UK Metalex Limited, měla spíše demonstrativní charakter. „Spolu s našimi evropskými partnery testujeme celní režimy a fungování operátorů okolních států. V budoucnu plánujeme provést ještě několik takových testů, včetně exportu z daňového skladu,“ uvedl ředitel firmy Maksim Dmytruk.

Společnost TAS Energija Krajini se věnuje dodávkám zemního plynu a elektrické energie na ukrajinském trhu. Patří do skupiny TAS Group, jejímž koncovým vlastníkem je bývalý vicepremiér a předseda ukrajinské centrální banky Serhij Tihipko.

Země chce snížit svou závislost, liberalizuje trh a zkoumá ložiska

Od 1. ledna ukrajinský operátor Ukrtransgaz o polovinu snížil poplatek za vstup do své plynovodní soustavy. Tento krok měl za cíl učinit vývoz ukrajinského plynu konkurenceschopným. Ukrajina se snaží omezit svou závislost na dovozu zemního plynu zvýšením domácí těžby z dosud nevyužívaných ložisek na pevnině i v Černém moři. Ráda by také přestala být pouhým přepravcem ruského plynu do EU a sama začala svůj plyn vyvážet.

V prosinci Ukrajina poprvé spustila mezinárodní aukci na práva k průzkumu ložisek ve zhruba 30 lokalitách. Domácí těžba plynu se na Ukrajině v posledních letech pohybuje na úrovni 20 miliard metrů krychlových ročně. Aby se země stala zcela soběstačnou, musela by svou roční těžbu zvýšit zhruba na 30 miliard metrů krychlových.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek