Evropská unie stupňuje tlak na Bělorusko

31.08.2005
Předseda Evropské komise Barroso chce vyslat do Běloruska diplomata EU, který by monitoroval situaci v oblasti dodržování lidských práv.

Evropská unie postupně zvyšuje tlak Na bělorusko. Barosso vyjádřil své znepokojení v souvislosti s ostrými zásahy vlády proti běloruským nevládním organizacím. „Jsme velmi znepokojeni stavem lidských práv v Bělorusku. Připravujeme rozhodnutí vyslat do Minsku charge d#146#affaires s cílem monitorovat situaci přímo na místě,“ uvedl Barroso podle agentury Reuters po úterním jednání s představiteli zemí V4.

Také Britské předsednictví EU ve svém úterním stanovisku „o omezení technické pomoci Bělorusku“ vyjádřilo obavu, že dekret prezidenta Lukašenka ze 17.srpna, který zakazuje zahraniční pomoc, by mohl vést ke zvýšení izolace Běloruska a mohl by nepříznivě ovlivnit obyvatelstvo. Evropská unie dosud podporovala Bělorusko prostřednictvím programů TACIS a CORE. Nedávno se například rozhodla finančně podpořit nezávislé rozhlasové vysílání do země.

Evropská unie již v minulém roce uložila proti Bělorusku sankce. Reagovala tak na zmanipulované prezidentské volby, díky nimž zůstal v úřadu diktátor Lukašenko. Evropská unie také pravidelně upozorňuje na porušování lidských práv v Bělorusku a represe ze strany vlády.

Sdílet tento příspěvek