V Bruselu jednají šéfové diplomacií států EU a Ligy arabských států

04.02.2019
Úřad vlády

Již popáté se v Bruselu koná společné jednání ministrů zahraničních věcí členských států EU a Ligy arabských států. Kromě tradiční výměny názorů nad tématy společného zájmu toto setkání bude sloužit jako příprava historicky prvního společného summitu na úrovni hlav států.

Agenda dnešního jednání bude vskutku široká. Ministři budou debatovat o možnostech prohloubení vzájemného politického dialogu mezi Unií a arabským světem, o rozvoji sociálních a ekonomických vztahů či o bližší spolupráci v oblasti migrace, bezpečnosti a boji proti terorismu.

Ke společným tématům EU a Ligy arabských států patří také ochrana životního prostředí, společný boj proti změně klimatu a společné kroky v zájmu dosahování cílů udržitelného rozvoje.

Důležitým bodem jednání bude rovněž aktuální vývoj v regionu. Ministři proto budou diskutovat o humanitárně-bezpečnostních krizích v Jemenu a Sýrii či o možnostech mírového řešení v Libyi. Nevyhnou se samozřejmě ani otázce blízkovýchodního mírového procesu.

Tematická náplň dnešní „ministeriády“ by měla být částečně provázána s náplní summitu hlav států a vlád, který se ve dnech 24. a 25. února uskuteční v Egyptě. Historicky prvnímu summitu budou společně předsedat šéf Evropské rady D. Tusk a egyptský prezident A. F. Sísí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek