Na bezpečnostní konferenci do Mnichova dorazí Pence i Macron

04.02.2019
Euroskop, čtk

Americký viceprezident Mike Pence, francouzský prezident Emmanuel Macron nebo německá kancléřka Angela Merkelová budou patřit mezi nejočekávanější hosty mnichovské bezpečnostní konference, která se v bavorské metropoli uskuteční od 15. do 17. února. Česko na ní má poprvé zastupovat premiér Andrej Babiš a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

„Situace ve světě je taková, že kdybychom konferenci neměli, tak bychom si ji snad museli vymyslet,“ říká o tradiční akci její hlavní organizátor Wolfgang Ischinger. Naráží tak na to, že v době, kdy se stále častěji objevují pokusy o oslabení dosavadního mezinárodního řádu, mohou podobné akce, na nichž je možnost diskrétních rozhovorů s řadou aktérů, být velmi užitečné.

Napětí v transatlantických vztazích

„Zatímco před deseti lety jsem si říkal, s jakými tématy mám do Mnichova nalákat senátory z USA, dnes je krizí a témat tolik, že to vůbec není problém,“ podotýká také dlouholetý německý diplomat. Jen delegace amerických kongresmanů má i kvůli napětí v transatlantických vztazích letos čítat 30 až 40 členů. Nejvýše postavenými americkými činiteli, kteří dorazí, budou viceprezident Pence a ministr zahraničí Mike Pompeo.

Ruskou delegaci již tradičně povede šéf tamní diplomacie Sergej Lavrov, čínskou poprvé člen politbyra komunistické strany Jang Ťie-čch‘. Chybět nebude ani izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jenž na sebe loni upozornil tím, že s sebou přivezl kus íránského bezpilotního letounu, který podle něj špehoval nad Izraelem. Stejně jako loni mu ve svém projevu zřejmě bude oponovat íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Zastoupení afrických politiků bude výraznější

Výrazně silnější než v předchozích letech bude letos zastoupení afrických politiků. „Afrika musí být vnímána jako strategický partner, ne jen příjemce rozvojové pomoci,“ míní Ischinger, podle něhož k nejvýraznějším hostům z tohoto kontinentu bude patřit egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Merkelová a Macron mají mít na konferenci společné vystoupení

Celkem má do Mnichova přijet na 40 hlav států a premiérů a zhruba 100 ministrů. Dobře zastoupená samozřejmě bude také Evropa. Právě dvojice jejích zřejmě nejvlivnějších politiků – Merkelová a Macron – má mít na konferenci společné vystoupení, jímž chtějí demonstrovat jednotu obou zemí a potažmo celé Evropské unie. Společný bude také úvod třídenní akce, o který se postarají německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová a její britský protějšek Gavin Williamson. I v tomto vystoupení je vzhledem k chystanému odchodu Británie z EUznačná symbolika.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek