Írán odmítá podmínky Evropy pro mimodolarové obchodování

05.02.2019
Euroskop, čtk

Írán nikdy nepřijme ponižující podmínky, které evropské země spojily s programem, jenž má umožnit obejít americké sankce proti Íránu. Sdělil to v pondělí šéf íránské justice Sádek Amolí Larídžání, podle nějž Evropa mimodolarové obchodování podmiňuje vyjednáváním o íránských zbraních. Náhradní způsob obchodování s Íránem vyjednaly Francie, Německo a Británie, tedy signatáři dohody o íránském jaderném programu z roku 2015.

Původně k signatářským zemím patřily také USA, ty ale loni od dohody odstoupily a později obnovily protiíránské sankce. Ve snaze se jim vyhnout tři evropské státy zavádějí mechanismus INSTEX, který umožní evropským podnikům s Íránem dále obchodovat a platit v podobě léků, potravin a dalších výrobků.

„Po devíti měsících odkladů a vyjednávání Evropané vytvořili mechanismus s omezenou kapacitou, týkající se pouze potravin a léků. Írán ale nikdy nepřijme jejich zvláštní a ponižující podmínky, jimiž je připojení se k FATF a vyjednávání o našem raketovém programu,“ sdělil Larídžání, kterého citovala íránská agentura Tasním. FATF je zkratka pro akční skupinu pro boj proti praní špinavých peněz Financial Action Task Force.

Evropští signatáři na rozdíl od USA tvrdí, že jaderná dohoda z roku 2015 je účinná a chtějí ji zachovat. Írán pohrozil, že ji přestane dodržovat, pokud mu Evropané nezajistí ekonomický prospěch ze setrvání na podmínkách dohody. Washington je podle agentury Reuters toho názoru, že náhradní opatření Evropanů těžké důsledky amerických sankcí na Írán nezmírní. Mnoho velkých evropských společností zastavilo své aktivity v Íránu, aby se vyhnulo obvinění z porušení sankcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek