Ankara považuje snahy o změnu plného členství za „nemorální“

31.08.2005

Návrhy, které počítají s jinou formou přidružení Turecka k EU, než je členství, jsou namířeny podle Turků proti smyslu úsilí o zařazení země do unie.

Představa privilegovaného partnerství namísto plného členství Turecka v EU je podle Ankary „nelegitimní a nemorální“. V rozhovoru pro dnešní vydání listu Turkish Daily News to uvedl turecký ministr zahraničí Abdullah Gül. Návrhy, které počítají s jinou formou přidružení Turecka k EU, než je členství, jsou namířeny proti smyslu úsilí o zařazení země do unie, sdělil Gül.

Gül zároveň potvrdil, že Ankara přijme pouze plné členství v unii. Důsledkem současných snah některých evropských politiků o privilegovaném partnerství by mohlo podle něj být omezení vztahů mezi Ankarou a členskými zeměmi EU.

V EU v současné době probíhá ostrá debata o tom, zda a jak splnit slib, podle něhož mají být 3. října zahájena složitá vstupní jednání s Tureckem. Převažuje názor, že by unie měla dostát svým závazkům beze změn, sílí však tendence mandát pro jednání oproti návrhu Evropské komise zpružnit tak, aby bylo zřejmé, že výsledkem nemusí být plnoprávné členství Turecka v EU. O takové řešení usiluje především konzervativní pravice ve Francii, Německu a Rakousku.

Například pro možnou budoucí německou kancléřku a současnou vůdkyni opoziční německé strany CDU, Angelu Merkelovou, je Turecko příliš „velké a chudé“ na to, aby se mohlo plně začlenit do EU. Francouzští představitelé zase kritizují vztah Ankary ke Kypru, který odmítá turecká vláda formálně uznat.

Formou tureckých vstupních rozhovorů se budou zabývat ministři zahraničí členských států na neformální schůzce ve čtvrtek a v pátek ve velšském Newportu.

Sdílet tento příspěvek