Řecko ratifikovalo protokol o přistoupení Makedonie k NATO

11.02.2019
Euroskop, čtk

Řecký parlament v pátek ratifikoval protokol o přistoupení Makedonie k Severoatlantické alianci. Dokument podepsaly členské státy NATO s Makedonií ve středu, když Atény se Skopjí vyřešily svůj dlouholetý spor dohodou o změně oficiálního názvu bývalé jugoslávské republiky na Severní Makedonie. Tento nový název by tak měl od nynějška platit.

Pro schválení vstupu Makedonie do aliance v pátek hlasovalo 153 řeckých poslanců, proti se jich postavilo 140. Pro ratifikaci protokolu byla nutná podpora minimálně 150 členů zákonodárného sboru. Řecko je tak první z 29 členských zemí NATO, která dokument schválila. Učinit tak musejí i všechny ostatní.

Aliance Skopji nabídla členství loni, když premiéři Makedonie Zoran Zaev a Řecka Alexis Tsipras předtím v červnu dospěli k historické dohodě. Ta řeší spor trvající od roku 1991, kdy Makedonie nabyla nezávislost po rozpadu Jugoslávie. Používání tohoto názvu velká část Řeků považuje za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii.

Zmíněná dohoda, podepsaná v řecké Prespě, měla silné odpůrce mezi nacionalisty v obou zemích a nebylo zcela jisté, zda se ji Zaevovi a Tsiprasovi podaří doma potvrdit. Nicméně makedonský parlament tento mezinárodněprávní akt schválil a následně přijal i předpokládané změny ústavy. Na základě toho pak souhlasil s dohodou i řecký parlament.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek