Pence: Evropa by také měla odstoupit od dohody s Íránem

14.02.2019
Euroskop, čtk

Írán je největší hrozba Blízkého východu a některé evropské státy v otázce Íránu nespolupracují dostatečně. Na varšavské konferenci o Blízkém východě to dnes řekl americký viceprezident Mike Pence. Požádal také evropské partnery Spojených států, aby odstoupili od dohody o íránském jaderném programu z roku 2015. USA od ní odstoupily loni.

Pence vyzval Evropany, aby se připojili k obnoveným americkým sankcím proti Íránu. Mechanismus, který evropští signatáři dohody vytvořili ve snaze vyhnout se konfliktu s americkým sankčním režimem, označil viceprezident za pokus obejít americké restrikce.

„Není to rozumné, pouze to posílí Írán, oslabí Evropskou unii a ještě víc rozdělí Evropu a Spojené státy. Zatímco se íránská ekonomika dále hroutí a Íránci vycházejí do ulic, musejí se země hájící svobodu sjednocovat a poukazovat na odpovědnost íránského režimu za utrpení Íránců, regionu a celého světa,“ řekl Pence. USA budou podle něj sankce dále zpřísňovat, dokud Írán nezmění své „nebezpečné a destabilizační“ jednání.

Írán přistoupením k dohodě v roce 2015 souhlasil s tím, že omezí svůj jaderný program, a dosáhl tím zrušení mezinárodních sankcí. Podle současné americké administrativy ale dohoda není účinná.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek