Vstup Makedonie do NATO schválila další země

15.02.2019
Euroskop, čtk

Albánský parlament včera ratifikoval protokol o přistoupení Severní Makedonie do Severoatlantické aliance. Albánie se tak stala po Řecku a Slovinsku třetí členskou zemí NATO, která vstup bývalé jugoslávské republiky schválila. Souhlasit s tím musí všech 29 členů bloku.

Zahájit vstupní proces umožnila dohoda Atén se Skopjí, která změnou názvu Makedonie na Severní Makedonie vyřešila letitý spor obou zemí, kvůli němuž Řekové blokovali sousední zemi cestu do NATO a EU. Řekové název Makedonie, používaný Makedonci od odtržení od Jugoslávie v roce 1991, považovali za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii.

Protokol o přistoupení své země k NATO podepsal minulý týden ve středu v Bruselu tehdy ještě makedonský ministr zahraničí Nikola Dimitrov s velvyslanci členských států aliance. O dva dny později dokument ratifikoval jako první řecký parlament. Tento týden v úterý následoval slovinský zákonodárný sbor. K přijetí Severní Makedonie jako 30. řádného člena je potřeba, aby tento krok učinily všechny členské státy NATO.

Makedonie oficiálně změnila svůj název na Republika Severní Makedonie, zkráceně Severní Makedonie, v úterý večer. Stalo se tak poté, co si týž den předtím obě země vyměnily diplomatické nóty potvrzující splnění závazků ze zmíněné dohody, uzavřené loni v červnu v řecké Prespě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek