Ministři zahraničí jednají o vstupu Turecka do EU

01.09.2005

Dvoudenní neformální schůzka ve velšském Newportu určí postoj Evropské unie k zahájení rozhovorů o přistoupení s Tureckem.

Ministři zahraničí členských zemí Evropské unie se dnes ve velšském Newportu sejdou, aby se na dvoudenní neformální schůzce dohodli, jak se postavit k zahájení rozhovorů o přistoupení s Tureckem. Turecká agenda je jedním z hlavních bodů nynějšího britského předsednictví v EU.

I přes deklarovanou nezávaznost schůzky jde o velmi důležité jednání, které má připravit půdu k definitivnímu rozhodnutí. To musí padnout do začátku října.
Debata o Turecku není bez problémů, a to jak na evropské, tak na turecké straně. Velkou překážkou je deklarace, kterou turecká vláda připojila letos v červenci k protokolu o rozšíření celní unie mezi EU a Tureckem na nové členské země EU.

V ní Ankara upozornila, že tento protokol nelze v žádném případě považovat za oficiální uznání řeckojazyčné Kyperské republiky Tureckem.
Problémem je mandát EU pro jednání, jehož návrh koncem července schválila Evropská komise. Deklarovaným cílem rozhovorů je sice přistoupení Turecka k unii, návrh však opakuje formulaci prosincového summitu EU, že jde o proces s otevřeným koncem.

S výsledky nynější neformální debaty seznámí ministři tureckého kolegu Abdullaha Güla po skončení schůzky v pátek.

Sdílet tento příspěvek