Ministři zahraničí se budou věnovat spolupráci se zeměmi Afrického rohu

18.02.2019
Úřad vlády, Euroskop

Mezi témata únorového jednání ministrů zahraničních věcí bude patřit také spolupráce EU se zeměmi regionu Africký roh (Džibuti, Etiopie, Eritrea, Keňa, Somálsko a Jižní Súdán).

Ministři prodiskutují aktuální vývoj situace a možnosti unijní podpory této oblasti. Navážou tak na debatu, která se na obdobné téma konala naposledy loni v červnu. Vyslechnou si rovněž postřehy Vysoké představitelky pro zahraniční a bezpečnostní politiku, která tento severovýchodní region afrického kontinentu navštívila začátkem měsíce.

Dlouhodobým cílem EU v oblasti je posílení chybějící stability. Zvláštní zmocněnec pro Africký roh proto doporučuje, aby se Unie zaměřila na podporu tvorby pracovních míst a zvyšování ekonomických příležitostí pro mladé v Etiopii, urovnávání sporů mezi etniky a klany v Somálsku či podporu rekonciliaci mezi Somálskem a Keňou o hranice a pobřežní vody.

ČR veškeré stabilizační aktivity EU v regionu podporuje a má zájem se aktivně podílet na příslušných projektech a programech. Etiopie je pro ČR jednou z prioritních zemích dvoustranné rozvojové spolupráce. V unijní námořní misi Atalanta zaměřené na protipirátský boj a ochranu plavidel působí tři vojáci na operačním velitelství.

Autor: Úřad vlády, Euroskop

Sdílet tento příspěvek