EK hrozí odvetou v případě nových amerických cel na auta

19.02.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) v pondělí pohrozila rychlými odvetnými opatřeními v případě, že se americký prezident Donald Trump rozhodne zavést nová cla na dovoz aut z Evropské unie. Uvedl to mluvčí EK Margaritis Schinas. Předseda komise Jean-Claude Juncker nicméně v rozhovoru s listem Stuttgarter Zeitung upozornil, že Trump slíbil, že zatím nebude dodatečná cla na evropské automobily zavádět. Neupřesnil ale, kdy byl tento slib učiněn.

„Trump mi dal své slovo, že prozatím žádná cla na auta nebudou. Pokládám tento příslib za něco, na co se lze spolehnout,“ řekl Juncker. „Pokud by své slovo porušil, nebudeme se ani my cítit vázáni svým slibem, že budeme kupovat více americké sóji a zkapalněného plynu,“ dodal.

Americké ministerstvo obchodu v neděli poslalo Trumpovi vyjádření, zda dovoz automobilů a automobilových součástek do USA představuje riziko pro národní bezpečnost. Pokud by úřad shledal, že národní bezpečnost je ohrožena, mohl by navrhnout zavedení nových cel.

Prezident má nyní 90 dní, aby se rozhodl, zda bude jednat podle doporučení ministerstva obchodu. Představitelé automobilového průmyslu podle agentury Reuters předpokládají, že ministerské stanovisko doporučení nějakého typu cla obsahuje. Trump loni v květnu uvedl, že uvažuje o uvalení cla ve výši až 25 procent.

Evropská odveta by mohla zasáhnout třeba elektromobily

„Evropská komise si je vědoma, že americké ministerstvo obchodu dokončilo vyšetřování, zda dovoz automobilů představuje hrozbu pro národní bezpečnost USA,“ uvedl mluvčí EK Schinas. „Pokud jeho zpráva povede ke krokům poškozujícím evropský export, bude Evropská komise reagovat rychlým a adekvátním způsobem,“ dodal.

Agentura DPA uvedla, že Evropská komise už připravila seznam amerických výrobků, které by se mohly stát terčem odvetných cel. Na seznamu jsou podle ní například elektromobily. Odvetná cla by tak mohla zasáhnout třeba amerického výrobce elektromobilů Tesla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek