Evropané investují méně rizikově než Američané

01.09.2005
Evropané nejvíce upřednostňují spoření, Američané naopak nejraději investují do akcií a podílových listů. Vyplývá to z výzkumu společnosti GfK.

Ženy v Evropě a USA preferují v porovnání s muži výběr investicí, které přinášení nižší riziko. Platí také, že Evropané jsou ochotni investovat méně rizikově než Američané. Evropané nejvíce upřednostňují spoření, Američané naopak nejraději investují do akcií a podílových listů. Tyto tvrzení vyplývají z nejnovějšího průzkumu společnosti GfK Custom Research Worldwide a deníku The Wall Street Journal Europe.

Na otázku, jak by investovaly 50 000 eur ( ve střední a východní Evropě 25 000 eur), 30 % žen odpovědělo, že by tuto částku uložilo na spořící účty. Stejný typ investice by využilo pouze 24 procent mužů. Pouze 10 procent evropských žen by částku investovalo do akcií a podílových listů. Mezi muži byl o tento typ investice větší zájem. Rozhodlo by se pro něj 16 procent dotázaných.

V porovnání s muži, pokud jde o úspory, byly ženy v USA také méně ochotny riskovat. Téměř každá pátá Američanka by raději zvolila jistotu spoření, ale tuto formu investice by upřednostnil pouze 1 z 8 Američanů. Na rozdíl od Evropy však v USA zůstávají akcie a podílové listy jednou z oblíbených možností investování: každý třetí Američan a každá pátá Američanka odpověděli, že by investovali do akcií a podílových listů.

Průzkum také ukázal, že ženy jsou opatrnější investoři než muži. Jedním důvodů této situace může být to, že mají k dispozici méně soukromých financí. 18 procent spořitelů mužů totiž uvedlo, že měli soukromé zdroje nad 50 000 eur. To samé se dá říci ovšem pouze o 11 procentech žen. Mezi nejlepší „střadatelky“ v západní Evropě se řadí Švýcarky. Američané vedou také v „hromadění bohatství“: 50 % Američanů investorů specifikovalo svůj soukromý majetek ve výši na 50 000 USD. To samé odpověděla třetina Američanek.

Postoj Evropanů ke spoření se proti minulému roku změnil jen málo. Většina investorů si udržela rozvážný přístup ohledně investování. Téměř 60 procent z nich by si uložilo své peníze na spořící účet. Druhým nejpopulárnějším typem investování je životní pojištění a důchodové fondy (45%), na třetím místě jsou podílové a akciové fondy (21 %).
Průzkum je prováděn pravidelně dvakrát do roka. Do současného výzkumu se zapojilo 14 193 respondentů v 17 zemích a na otázky odpovídali od dubna do května 2005.

Sdílet tento příspěvek