Babiš se zúčastní summitu EU s Ligou arabských států

22.02.2019
Euroskop, čtk

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude v neděli a v pondělí zastupovat Česko na summitu Evropské unie s Ligou arabských států (LAS) v egyptském Šarm aš-Šajchu. Ve čtvrtek o tom informoval Úřad vlády. Vrcholná schůzka se bude zabývat bojem s klimatickými změnami, regionálními konflikty v Sýrii a v Jemenu, bojem proti terorismu nebo sporu mezi Izraelem a Palestinci.

Kromě účasti na prvním summitu mezi EU a LAS Babiše čekají i bilaterální jednání s africkými účastníky vrcholné schůzky.

Summitu EU a LAS předcházelo počátkem února jednání ministrů zahraničí evropských a arabských zemí v Bruselu. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová poté uvedla, že se pohledy obou stran na řadu světových problémů shodují z 90 až 95 procent. Podle ní dění v arabských zemích ovlivňuje Evropu, a je tomu i naopak.

Jednání diplomatů ale přesto skončilo bez společného závěrečného prohlášení. Podle diplomatických informací je jedním z důvodů neexistence oficiálního společného závěru jednání skutečnost, že připravený text odkazoval na prosincový migrační pakt OSN, který část členských států Evropské unie, včetně Česka, odmítá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek