Ankara kritizuje návrh na pozastavení přístupových jednání s EU

22.02.2019
Euroskop, čtk

Turecko ve čtvrtek kritizovalo zahraniční výbor Evropského parlamentu, který ve středu Evropskou komisi a unijní státy vyzval, aby pozastavily přístupová jednání s Ankarou. Výbor přitom v případě Turecka poukazoval na nerespektování lidských práv, občanských svobod, ovlivňování soudnictví a územní spory s Kyprem a dalšími sousedními zeměmi.

„Je zcela nepřípustné, že se v nezávazném návrhu vyzývalo k úplnému pozastavení našich přístupových jednání s EU,“ uvedl mluvčí tureckého ministerstva zahraničí Hami Aksoy. „Očekáváme, že budou provedeny potřebné opravy a konečná zpráva bude realističtější, nestranná a povzbudivější. Jen takovou zprávu vezme naše země v potaz,“ dodal.

Ankara tvrdí, že členství v EU patří mezi její hlavní priority. Přístupová jednání byla zahájena v roce 2004, ale postupovala pomalu a několik let stagnují.

Europoslancům vadí porušování lidských práv v Turecku

„Očekávám, že valná většina Evropského parlamentu bude za dva týdny hlasovat pro pozastavení přístupových jednání s Tureckem, stejně jako učinil zahraniční výbor EP,“ napsala na twitteru zpravodajka EP pro Turecko Kati Piriová.

V říjnu turecký prezident Recept Tayyip Erdogan řekl, že zvažuje vypsání referenda o tom, zda v přístupových jednáních vůbec pokračovat. Celý proces podle něj zdržují předsudky vůči muslimům, napsala agentura Reuters.

„K porušování lidských práv a zatýkání novinářů dochází (v Turecku) takřka denně a demokracie i právní řád jsou v zemi čím dál víc oslabovány,“ uvedla členka zahraničního výboru Evropského parlamentu Marietje Schaakeová. „To spolu s ústavními změnami vstup Turecka do Evropské unie v tento okamžik znemožňuje. Poselství (Evropskému) parlamentu je zcela jasné. Vyvozujeme důsledky z Erdoganovy autoritářské vlády,“ stojí v dokumentu zahraničního výboru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek