V Egyptě spolu poprvé jednají premiéři a prezidenti EU a Ligy arabských států

24.02.2019
Úřad vlády, Euroskop

V egyptském Šarm aš-Šajchu budou dnes a zítra jednat předsedové vlád a hlavy států Evropské unie a Ligy arabských států. Historicky prvnímu setkání vrcholných představitelů těchto regionálních uskupení budou společně předsedat šéf Evropské rady Donald Tusk a egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí. Českou delegaci povede premiér Andrej Babiš.

Lídři EU a LAS by se měli věnovat širokému spektru témat. Budou mezi ně patřit upevňování politického dialogu mezi organizacemi v zájmu posilování principů multilateralismu, prohlubování ekonomických vztahů, spolupráce v oblasti bezpečnosti a boje proti terorismu.

Vrcholní politici se samozřejmě nevyhnou ani diskuzím nad aktuálními regionálními konflikty, které ohrožují bezpečnost a stabilitu evropského kontinentu i arabského světa (krize v Sýrii, Jemenu, Lybii či palestinsko-izraelský konflikt). Ke společným tématům obou organizací patří také ochrana životního prostředí, hospodaření s vodními zdroji či společný boj proti změně klimatu.

Výsledkem summitu by mělo být přijetí společného prohlášení EU a LAS s podtitulem „Investice do stability“. Dokument poskytuje základy pro strategické partnerství EU a LAS a jeho hlavním cílem je podpora míru, bezpečnosti a prosperity obou regionů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek