Při útoku na tábor s misí EU v Mali zemřeli dva maliští vojáci

25.02.2019
Euroskop, čtk

Nejméně dva maliští vojáci včera zemřeli a tři další s civilistou utrpěli zranění při sebevražedném útoku komanda na vojenský tábor na jihu Mali, v němž jsou asi 60 kilometrů od hlavního města Bamaka evropští vojenští instruktoři. Informovaly o tom agentura AFP a DPA s odvoláním na bezpečnostní zdroje, podle nichž byli tři útočníci zabiti.

Terčem útoku se časně ráno stala blízko města Koulikoro základna s výcvikovým střediskem maliské armády a s evropskou misí v Mali (EUTM). Do ochrany základny se podle loňského sdělení náčelníka generálního štábu Aleše Opaty měli od prosince zapojit čeští vojáci. Při výcviku v tomto táboře pomáhají i čeští instruktoři.

Útočníci se dvěma auty svůj úder zahájili prudkou palbou z kulometu na vstupní kontrolní stanoviště. Vzhledem k intenzivní reakci pak jedno auto s výbušninami odpálili přímo u vjezdu do tábora, zatímco s druhým se jim to nepodařilo, sdělilo podle AFP ministerstvo bezpečnosti a civilní ochrany.

Už v sobotu při jiném incidentu zahynuli v Mali tři guinejští příslušníci vojenské mise OSN (MINUSMA) a jeden utrpěl zranění, napsala agentura DPA. Podle sdělení guinejského ministerstva obrany byli přepadeni asi 50 kilometrů od Bamaka zatím neznámými útočníky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek