Nejednat se Srby a Chorvaty, radí unii žalobkyně

02.09.2005

Evropská unie by podle Carly del Ponteové neměla pokračovat v jednání s Chorvatskem a Srbskem, dokud obě země neudělají více pro dopadení válečných zločinců hledaných mezinárodním tribunálem.

Evropská unie by neměla pokračovat v jednání s Chorvatskem a Srbskem, dokud obě země neudělají více pro dopadení válečných zločinců hledaných mezinárodním tribunálem, uvedla včera v Bernu hlavní žalobkyně tribunálu Carla del Ponteová. Podle ní zločinci jako bývalí bosenští vůdci Radovan Karadžić a Ratko Mladić požívají ochrany státních institucí.

Podle del Ponteové musejí být v Haagu do konce letošního roku, aby se stihl proces před ukončením práce tribunálu v roce 2010. „Chorvatsko a Srbsko a Černá Hora spolupracují s tribunálem jen kvůli mezinárodnímu tlaku. Jejich spolupráce není dokonalá, není úplná,“ uvedla.
Osm členských zemí unie však chce jednat alespoň s Chorvatskem. Itálie, Rakousko, Slovensko a několik dalších států s křesťanskodemokratickými premiéry vyzvalo k rychlému zahájení rozhovorů. Srbsko má zahájit jednání s Bruselem 5. října.

Výroky hlavní žalobkyně mírně rozladily ministry zahraničí členských zemí EU. Dokonalou součinností podmiňuje unie start vstupního jednání se Záhřebem.
Mluvčí Evropské komise Christina Nagyová se snažila význam prohlášení bagatelizovat. „V tomto stádiu nemíníme komentovat žádné projevy, čekáme na oficiální stanovisko ICTY. Jakmile bude k dispozici, posoudíme ho a budeme připraveni k další schůzi pracovní skupiny pro Chorvatsko,“ uvedla.

„Británie jako předseda EU se bude snažit vyhnout na tomto zasedání chorvatské otázce, na neformálním sezení lze však nastolovat cokoli,“ uvedl nejmenovaný diplomat. Podle dalšího jsou některé země „roztrpčeny touto komedií, kdy nikdo neví, odkud Ponteová čerpá své informace“.

Sdílet tento příspěvek