EU hrozí Íránu jednáním v Radě bezpečnosti

02.09.2005
Ministři zahraničí zemí Evropské unie vyzvali Írán k návratu na jednání o jeho jaderném programu. V opačném případě hrozí předáním případu RB OSN.

Ministři zahraničí zemí Evropské unie vyzvali Írán k návratu na jednání o jeho jaderném programu. Současně se shodli na tom, že pokud Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) zjistí, že íránský jaderný program není výlučně mírový, měla by být záležitost předána Radě bezpečnosti OSN. Trojice zemí EU – Británie, Francie a Německo – se už delší čas snaží Írán přimět k tomu, aby respektoval své závazky.

Írán ovšem navzdory mezinárodním pochybnostem trvá na tom, že jeho jaderný program je čistě mírový. Podle dostupných informací se ministři shodli, že dají Íránu čas do 19. září, kdy se má sejít MAAE, aby se vrátil k jednacímu stolu.

Ministři zahraničí Británie, Francie a Německa dnes podali svým kolegům na zasedání ve velšském Newportu zprávu o dosavadním vývoji. Získali naopak plnou podporu pětadvacítky k dalšímu jednání, protože ministři zahraničí EU chtějí, aby unie dala najevo jednotný postoj.

Sdílet tento příspěvek