Babiš doporučil USA počkat s rozhodnutím o clech na nový EP

08.03.2019
Euroskop, čtk

Český premiér Andrej Babiš za největší aktuální problém ve vztazích mezi Evropou a Spojenými státy považuje obchod. Vyplynulo to z rozhovoru, který ve čtvrtek poskytl České televizi po jednání s prezidentem USA Donaldem Trumpem v Bílém domě. „Je to největší téma, které na nás nepřímo dopadá,“ konstatoval předseda české vlády. Doporučil prý Trumpovi, aby s rozhodnutím počkal.

Trump opakovaně hrozí, že Spojené státy zavedou cla na dovoz evropských automobilů v případě, že se jim nepodaří dosáhnout obchodní dohody s Evropskou unií. Loni v květnu uvedl, že uvažuje o uvalení cla ve výši až 25 procent. Trump nedávno podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera slíbil, že zatím nebude dodatečná cla na evropské automobily zavádět. Neupřesnil ale, kdy byl tento slib učiněn.

Ve čtvrtek si prezident v stěžoval, že „Evropa je tvrdá, že je to (jednání o clech) těžké,“ řekl Babiš. Premiér na Trumpa apeloval, aby clo na dovoz evropských automobilů nezaváděl. Rozhodnutí Washingtonu by podle Babiše mělo padnout až po květnových volbách do Evropského parlamentu.

„Doporučil jsem, aby s rozhodnutím počkal na nový Evropský parlament a novou Evropskou komisi,“ řekl předseda vlády. „Trump musí dělat rozdíl mezi Čínou a Evropou, apeloval jsem trochu na jeho city,“ což Trump podle Babiše vnímal.

Babiš v rozhovoru upozornil, že o jednání mezi USA a EU o clech nemá dostatek informací. „Neznám celý kontext, mandát ani strategii Evropské komise,“ řekl premiér. O problému chce hovořit i na platformě visegrádské skupiny sdružující Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek