EU chce normalizaci vztahů Turecka s Kyprem

02.09.2005

EU v příštích dnech zřejmě vyzve Turecko, aby co nejrychleji uznalo Kypr. Vysloví politování nad nedávným odmítnutím Ankary vztahy s Kyprem normalizovat.

Evropská unie v příštích dnech zřejmě vyzve Turecko, aby co nejrychleji uznalo Kyperskou republiku. Vysloví politování, že Ankara, která usiluje o členství v EU, nedávno odmítla vztahy s členskou zemí Kyprem normalizovat.
Návrh deklarace v tomto smyslu dnes projednávali ministři zahraničí EU ve velšském Newportu. Na konečném znění se ale nedohodli. Podle slovenského ministra zahraničí Eduarda Kukana ovšem k dohodě už nezbývá dlouhá cesta.

Českému ministrovi Cyrilu Svobodovi připadal britský návrh slabý. Požadoval zejména, aby se unie při vyhodnocování pokroku Turecka při vstupních rozhovorech nespoléhala na posudky Evropské komise, ale aby se hodnocení dělo soustavně na nejvyšší úrovni.

Šéf české diplomacie vyslovil také podporu požadavku rakouské ministryně Ursuly Plassnikové, aby do mandátu pro jednání s Tureckem bylo vepsáno, že jeho výsledkem může být jak členství, tak i jiná forma přidružení, třeba privilegované partnerství.

O znění stanoviska EU budou nyní jednat velvyslanci členských států v Bruselu. Ministři zahraničí se kvůli tomu sejdou mimořádně 26. září, tedy po parlamentních volbách v Německu. Obtíže při formulaci svědčí o tom, jak citlivě mnohé vlády vnímají perspektivu tureckého členství v EU, ačkoli je nejméně deset let vzdálené.

V návrhu, který dnes na schůzce koloval, EU přisuzuje velký význam právní normalizaci vztahů mezi Tureckem a všemi členskými státy včetně Kypru, a to co nejdříve to bude možné. Unie odmítne nedávnou jednostranou deklaraci Turecka odmítající uznání Kypru.

Vstupní rozhovory s Tureckem mají začít 3. října. Do té doby musí členské státy ještě schválit mandát, jehož návrh předložený Evropskou komisí zpochybňují Rakousko, Francie, Slovensko, v menší míře Maďarsko či Česko; v té či oné míře soudí, že „privilegované partnerství“ místo členství by lépe odpovídalo povaze této země. Stejně smýšlí také německá pravice, která zřejmě vyhraje zářijové parlamentní volby.

Podle diplomatů se při debatě o Turecku nikdo nevyslovil pro odklad termínu 3. října. Jeho dodržení podporuje i Kypr.
Svoboda podle vlastních slov vzbudil rozruch požadavkem, aby se unie zásadně zamyslela nad celým procesem dalšího rozšiřování. Zdůraznil, že přijímání dalších zemí se nesmí dít na úkor prohlubování integrace, ale jedině souběžně s tímto procesem.

Sdílet tento příspěvek