Ministr Petříček podpořil Severní Makedonii v jednáních s EU

15.03.2019
Euroskop, čtk

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček včera navštívil Severní Makedonii. Zdůraznil, že tato balkánská země musí pokračovat v reformních krocích. Její představitele podle tiskové zprávy Černínského paláce ujistil, že Česká republika podporuje zahájení přístupových jednání Severní Makedonie s Evropskou unií.

Petříček se včera ve Skopje setkal mimo jiné se severomakedonským premiérem Zoranem Zaevem i se svým protějškem Nikolou Dimitrovem. Tématy jednání byly bilaterální vztahy s důrazem na obchodní spolupráci a další postup Severní Makedonie v integračním procesu do EU a NATO, uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Česká republika uvítala nedávnou historickou dohodu Skopje s Aténami, která vyřešila dlouhotrvající spor o název země a otevřela Severní Makedonii, dříve Makedonii, cestu do EU i NATO.

Česko podporuje zahájení přístupových rozhovorů v létě letošního roku

„Severní Makedonie má za sebou v posledních měsících obrovský pokrok v integračním úsilí, včetně uzavření historické dohody s Řeckem. Je klíčové, aby Severní Makedonie pokračovala v reformních krocích. Pana premiéra a pana ministra jsem dnes ujistil o plné české podpoře v zahájení přístupových jednáních s EU letos v létě,“ uvedl Petříček s tím, že Česko nabízí své zkušenosti s transformací a evropskou i euroatlantickou integrací.

Šéf české diplomacie rovněž podpořil rozvoj vzájemného obchodu. S ministrem zahraničí Dimitrovem podepsal memorandum o spolupráci a pravidelných konzultacích obou ministerstev zahraničních věcí a pozval jej na návštěvu České republiky. Od premiéra Zaeva převzal dopis s pozváním pro premiéra Andreje Babiše k návštěvě Severní Makedonie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek