EU a USA rozšířily protiruské sankce kvůli Ukrajině

18.03.2019
Euroskop, čtk

O dalších osm lidí rozšířila Evropská unie svá opatření vůči lidem, kteří porušují územní celistvost Ukrajiny. O právním dokončení kroku, na kterém se před měsícem shodli ministři zahraničí EU kvůli zásahu Ruska proti ukrajinským lodím v Kerčské úžině, v pátek v tiskové zprávě informovala Rada EU. Ve shodě s Unií v pátek rozšířily protiruské sankce také Spojené státy.

Zákaz cest do EU a zmrazení případného majetku v Unii tak nově dopadlo nejen na tři velící důstojníky ruských lodí, ale i na jejich nadřízené na příslušném kontrolním stanovišti a na velitele ruských vojenských sil v regionu. Zasaženi unijním rozhodnutím byli i vedoucí a zástupce vedoucího ředitelství pro hranice ruské Federální bezpečnostní služby (FSB).

Omezující opatření, která se tak nyní vztahují na 170 lidí a 44 právnických subjektů, byla také prodloužena o dalšího půl roku, tedy do 15. září 2019. Kromě zákazu cest a zmrazení majetku znamenají nemožnost finančních půjček od subjektů z Evropské unie.

Loni v listopadu Rusko ve strategické Kerčské úžině spojující Černé a Azovské moře zadrželo několik ukrajinských lodí i s 24 námořníky, kteří jsou dodnes v Rusku ve vazbě a hrozí jim až šestiletého vězení. Kyjev událost označil za ruskou agresi, Moskva hovoří o provokaci druhé strany. Rusko nijak nereagovalo na výzvy mezinárodního společenství, aby zadržené námořníky propustilo.

Rada EU v pátek připomněla, že také Unie požaduje okamžité propuštění námořníků i vrácení stále zadržovaných lodí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek