EU a Čína řeší snazší investice i kybernetickou bezpečnost

18.03.2019
Euroskop, čtk

Možnosti snazších investic, vzájemného propojení, ale i uznávání globálních norem a standardů i evropských chráněných výrobků či problematika kybernetické bezpečnosti dnes nechyběly v diskusi zástupců Evropské unie a Číny v Bruselu. Jak na tiskové konferenci připomněla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, dnes to bylo poprvé, co se čínský ministr zahraničí Wang I účastnil schůzky s kolegy ze všech zemí Unie.

EU a Čína se nyní intenzivně připravují na společný summit, který je naplánovaný na 9. dubna do Bruselu. O budoucnosti strategických vztahů s Čínou chtějí už koncem tohoto týdne na svém pravidelném setkání jednat také šéfové států a vlád evropského bloku.

„Čína je významný partner. Evropská unie si ale také zároveň uvědomuje nutnost nového strategického výhledu pro naše vztahy,“ komentoval dnešní jednání český ministr zahraničí Tomáš Petříček. EU i Česko podle něj mají zájem na posilování mezinárodního obchodu i na pravidlech založeného světového řádu. V dialogu s Čínou jsou přitom podle něj významnou součástí také lidská práva. „EU i Česká republika je v tomto velmi slyšet. Situace lidských práv je něco, co nás zajímá,“ podotkl šéf české diplomacie.

Jedním z bodů pro diskusi premiérů a prezidentů zemí Unie na summitu nejspíš ve čtvrtek večer bude i výsledek dnešního jednání, upozornila Mogheriniová. Dalším je pak desetibodový materiál, který Evropská komise představila minulý týden a v němž kromě jiného upozorňuje, že ekonomické vztahy EU a Číny mohou být vzájemně velice přínosné, pokud bude hospodářská soutěž spravedlivá a pokud budou obchodní a investiční vztahy oboustranné. Evropská unie nyní zavádí pravidla umožňující prověřovat zahraniční investice z hlediska jejich dopadů na evropské strategické zájmy.

Komise také členské státy vybídla k hledání společného postoje k bezpečnosti mobilních sítí páté generace (5G). Podle českého ministra Petříčka bere EU kybernetickou bezpečnost vážně. Česko podle něj v unii prosazuje koordinaci pozic, aby třeba právě v případě sítí 5G země postupovaly způsobem, který zajistí jejich bezpečnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek