EU zřejmě žádné dodatečné podmínky Turecku nestanoví

02.09.2005

EU směřuje k zahájení vstupních rozhovorů s Tureckem 3. října, aniž by ho nutila ke splnění dalších podmínek, ale také bez valného nadšení. Vyplývá to z jednání v Newportu.

Evropská unie směřuje k zahájení vstupních rozhovorů s Tureckem 3. října, aniž by ho nutila ke splnění dalších podmínek, ale také bez valného nadšení. Vyplynulo to z dvoudenního neformálního jednání ministrů zahraničí EU ve velšském Newportu.

Mezi členskými státy panuje nyní shoda, že formální uznání Kyperské republiky Ankarou nelze použít jako dodatečnou podmínku pro start rozhovorů. Sám Kypr to ostatně nežádá. „Jsem optimista, že se začne jednat 3. října,“ řekl kyperský ministr Jorgos Iacovu. Podobně se vyjádřil britský Jack Straw, který jednání předsedá.

Podle názoru Evropské komise nemůže EU měnit kritéria stanovená na nejvyšší úrovni loni v prosinci, která Turecko splnilo. Komisař Olli Rehn na druhé straně nemíní Turkům cokoli slevit z plnění protokolu o rozšíření celní unie mezi Tureckem a EU na nové členské země, který nedávno podepsali.

„Protokol musí být uplatněn bezezbytku a v plné míře. Jeho plnění Tureckem nemůže být předmětem jednání,“ řekl dnes novinářům. Reagoval tak na čtvrteční prohlášení turecké vlády, že nemíní otevřít své přístavy kyperským plavidlům. Zákaz vstupu lodí členských zemí EU považuje Brusel za porušování pravidel celní unie.

„Pětadvacítka“ v příštích dnech zveřejní prohlášení, ve kterém upozorní Ankaru, že neplnění protokolu může zablokovat jednání o takových kapitolách, jako je volný pohyb zboží, doprava či celní unie. Vyzve ji také, aby co nejrychleji normalizovala vztahy s Kyprem.

Rehn dnes odmítl požadavek několika států EU formulovaný ve čtvrtek Rakouskem, aby se do mandátu pro jednání vepsala jako jeho cíl vedle plného členství v EU také slabší forma přidružení Turecka, takzvané privilegované partnerství. Poukázal na to, že návrh EK promyšleně umožňuje jakékoli vyústění.

Sdílet tento příspěvek