EU podle velvyslance USA zaostává v obchodních jednání

22.03.2019
Euroskop, čtk

Plány Evropské unie na jednání o obchodu se Spojenými státy zatím zaostávají za tím, co je požadováno, a jakýkoliv úmysl zpozdit formální jednání nebude fungovat. Řekl to na podnikatelské konferenci AmCham americký velvyslanec v EU Gordon Sondland.

Evropská komise, která vyjednává obchodní dohody jménem všech členských zemí EU, předložila vládám ke schválení dva mandáty k jednání. Jeden z nich se týká snížení cel na průmyslové zboží a druhý způsobu, jak usnadnit společnostem získání povolení k prodeji produktů na obou stranách Atlantiku.

„Nynější mandát nedosahuje toho, o čem předseda (Evropské komise) Juncker a prezident Trump jednali v červenci ve Washingtonu. Myšlenka spočívala v široké konverzaci o všech aspektech našeho vztahu,“ prohlásil Sondland.

EU a USA loni v červenci ukončily měsíce trvající patovou situaci, když se Donald Trump dohodl s Jeanem-Claudem Junckerem, že nezvýší dovozní cla na auta z EU, zatímco obě strany budou pracovat na zlepšení svých hospodářských vztahů. Vlády EU však zatím nebyly schopné odsouhlasit začátek formálních obchodních jednání. Německo tlačí na rychlý start, zatímco Francie žádá více času.

Důležitou součástí červencové dohody bylo zrušení dovozních cel na průmyslové zboží bez automobilového průmyslu. EU uvedla, že auta by měla být zahrnuta do jednání, a odmítla požadavek Washingtonu na zahrnutí zemědělského obchodu do jednání. Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer minulý týden v Kongresu řekl, že jednání jsou na mrtvém bodě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek