EU se dohodla s Čínou o textilu

05.09.2005
Vyjednavačům Evropské unie a Číny se podařilo sjednat dohodu, která by měla uvolnit na trh miliony kusů čínského textilu, zadržovaného v evropských přístavech.

Dohoda je kompromisem, který respektuje stanovené kvóty a rovnoměrně rozděluje zátěž řešení na obě strany, sdělil agentuře Reuters činitel, který si nepřál být jmenován.

Výsledek respektuje dohodu o dočasném obnovení kvót z 10. června, která stanovuje roční růst čínského dovozu u deseti kategorií textilu na osm až 12,5 procenta ročně do roku 2008. „EU a Čína navrhují rovnoměrně sdílet zátěž v tom, jak se rozpočítá nadlimitní textil, zadržovaný nyní u celníků,“ řekl zdroj.

Konkrétní výsledek dvoudenního jednání by měl obchodní komisař Peter Mandelson oficiálně oznámit během pondělního summitu EU-Čína v Pekingu. Na něm se s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem sejdou šéf Evropské komise José Barroso a britský premiér Tony Blair, nynější předsedající EU.

Blair pro stanici BBC uvedl, že je rozumně optimistický ve věci nalezení řešení problémových textilních limitů. „Problém je v tom, že se snažíme najít rovnováhu velkého množství zájmů, nicméně zákazníci požadují to nejlevnější zboží. Na druhé straně jsou výrobci textilu v celé Evropě, kteří se obávají ztráty pracovních míst a nekalé konkurence ze strany čínských dovozců,“ řekl

Mandelson nyní bude muset pro dohodu získat souhlas zástupců 25 zemí EU. Ti se minulý týden na řešení textilní krize neshodli kvůli odporu států s významným textilním průmyslem.

V evropských přístavech a celních skladech se navršilo asi 75 milionů čínských svetrů, kalhot, halenek a podprsenek, u nichž dovozy překročily stanovené kvóty. Toto zboží si však evropští obchodníci objednali dávno před červencovým termínem vstupu obnovených kvót v platnost a vesměs ho i zaplatili. Prodejcům tak hrozí vysoké ztráty a spotřebitelům na předvánočním trhu nedostatek zboží a vyšší ceny.

Sdílet tento příspěvek