Europarlament zopakoval podporu Guaidóovi, chce další sankce

29.03.2019
Euroskop, čtk

Evropští poslanci včera na plenárním zasedání ve Štrasburku zopakovali podporu vůdci venezuelské opozice Juanu Guaidóovi. Znovu potvrdili, že jej uznávají legitimním prozatímním prezidentem, a vyzvali členské státy Evropské unie, které tento krok neoznámily, aby tak učinily. Evropský parlament rovněž v právně nezávazném usnesení požadoval další sankce zaměřené na osoby zodpovědné za porušování lidských práv ve Venezuele.

„Evropská unie by měla zamezit přístupu těchto osob a jejich nejbližších členů rodiny do Evropy. Je všeobecně známo, že blízcí spolupracovníci (současného autoritářského prezidenta) Nicoláse Madura mají v Evropě například nemovitosti a že zde pobývají jejich rodinní příslušníci,“ sdělila ČTK česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO), která je spoluautorkou dnešní rezoluce. Evropský parlament proto navrhuje zmrazit majetek těchto osob a víza, tedy jim neumožnit vstup na území EU.

Evropský parlament také vyzval členské státy, Evropskou komisi a země dotčeného regionu, aby prozkoumaly možnost zřízení mezinárodní dárcovské konference, která by poskytla rozsáhlou finanční pomoc na obnovu a přechod k demokracii ve Venezuele.

Venezuela se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí, podle opozice je na vině hospodářská politika Madurovy vlády. V zemi jsou časté výpadky elektřiny, nedostávají se léky a potraviny. Madurův režim brání přístupu zahraniční humanitární pomoci do země, vláda ji označuje za americkou intervenci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek