Summit EU-Čína projedná obchodní vztahy a investice

09.04.2019
Euroskop, čtk

Vrcholní představitelé Evropské unie a Číny dnes budou na summitu v Bruselu jednat o budoucí podobě partnerství dvou pro sebe navzájem velmi významných obchodních partnerů. Hlavními tématy jednání budou podmínky vzájemného obchodu a investic.

Na schůzce, která je už 21. podobným summitem, budou EU reprezentovat předsedové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker spolu s šéfkou evropské diplomacie Federikou Mogheriniovou. Čínskou delegaci vede premiér Li Kche-čchiang.

Evropská unie se snaží pro evropské firmy a investory zajistit na čínském trhu stejně otevřené prostředí, jaké mají čínské společnosti v unii. Zároveň EU trvá na tom, aby čínské podniky v Evropě respektovaly evropská pravidla třeba o státní podpoře.

Evropa nabízí Pekingu uzavření moderní investiční dohody do konce roku 2020.

Na programu je globální oteplování, Korea či kyberbezpečnost

Představitelé EU a Číny by spolu měli hovořit také o tématech, jako jsou globální oteplování, udržitelný rozvoj, kybernetická bezpečnost, situace na Korejském poloostrově, jaderná dohoda s Íránem či krize ve Venezuele, ale i o otázkách týkajících se lidských práv a situace národnostních menšin v Číně.

Vzájemná obchodní provázanost je už nyní obrovská, objem obchodu podle údajů Evropské komise dosahuje jedné miliardy eur (přes 25 miliard Kč) denně. Čína je pro EU druhý nejvýznamnější obchodní partner, zatímco unie pro Čínu je partnerem nejdůležitějším.

Dva dny po bruselské diskusi se v Dubrovníku schází summit „16+1“, což je setkání předsedů vlád zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek