EU je připravena podpořit rozhovory o míru v Afghánistánu

09.04.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie je připravena podpořit v Afghánistánu mírový proces, jehož cílem je udržet a zachovat to, čeho bylo v této asijské zemi od roku 2001 dosaženo v politické, sociální i hospodářské oblasti. Uvedli to v pondělí v Lucemburku ministři zahraničí států EU s tím, že přímé rozhovory mezi Afghánci samotnými, v jejichž středu by měla být afghánská vláda a zástupci hnutí Tálibán, by měly začít co nejdříve.

Spojené státy se už delší dobu snaží zprostředkovat přímé jednání mezi vládou v Kábulu a hnutím Tálibán, poslední kolo rozhovorů v katarském Dauhá ale skončilo v březnu bez konkrétního výsledku. Islamistické hnutí, které Afghánistán ovládalo před příchodem západních jednotek, zatím odmítá přímý kontakt s afghánskou vládou, na jejíž vojáky dál útočí.

Evropská unie je podle závěrů dnešní ministerské schůzky připravena být „garantem“ podobného mírového procesu, pokud o to strany požádají. Ochotna je asistovat při integraci bojovníků a jejich rodin do afghánské společnosti i při podpoře regionálních hospodářských aktivit a obchodu. EU také může podle ministrů zahraničí pomoci s reformami, včetně reformy bezpečnostního sektoru.

Podle EU je důležitá, aby případná inter-afghánská mírová dohoda, kterou by potvrdila afghánská vláda, obsahovala závazek ukončit násilí a řešila hrozby plynoucí z mezinárodně působících teroristických organizací, které našly v Afghánistánu útočiště. Jasně v ní musí být také zdůrazněna potřeba vlády práva a univerzálních lidských práv, uvedla Unie a připomněla otázky práv žen, dětí a menšinová práva. Smlouva také musí podle unie zajistit kontinuitu afghánské státnosti a státních institucí. Klíčové podle EU je zajistit v letošním roce v zemi věrohodné a transparentní prezidentské a místní volby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek